Ekonomski principi poslovanja

Uspeh poslovanja može se izraziti kroz odnos rezultata i ulaganja. Elemente proizvodnje treba racionalno koristiti, jer su raspoloživi u ograničenim količinama.  Osnovni ekonomski princip poslovanja sastoji se u težnji da se uz minimalna ulaganja ostvare maksimalni rezultati. Osnovni ekonomski principi su produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost.

Produktivnost rada kao ekonomski princip poslovanja predstavlja težnju da se u poslovanju ostvari što više proizvoda i usluga, uz što manje ulaganje rada, odnosno utrošaka radne snage.

Ekonomičnost poslovanja kao ekonomski princip predstavlja težnju da se proizvede što veća vrednost uz minimalno ulaganje svih elemenata proizvodnje. Pokazuje koliko je ostvareno prihoda po jedinici troškova.

Rentabilnost poslovanja kao ekonomski princip predstavlja težnju da se ostvari što veći dohodak ili dobitak uz što manje angažovanje poslovnih sredstava. Pokazuje efikasnost angažovanja sredstava u stvaranju dobitka, tj. koliko je ostvareno dobiti na 100 angažovanih dinara.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s